Krogguidens stora Semmeltest 2021! Vilken semla är bäst i test?


Snart släpper vi 2022 års semmeltest! Men 2021 testen finns här så länge! Följ med när Krogguiden testar 16 kvalitetssemlor från crème-de-la-crème bland Stockholms kvalitetsbagerier.



Javisst har det ännu en gång blivit dags för en lika djuplodande som gräddstinn semmel-analys. I år välkomnar vi Montadar Kanbar, Årets bagare 2020, till Krogguidens hårda men rättvisa expertpanel. Sällan har det varit så jämnt i vare sig startfält eller toppskikt, vilket värmer i hjärtat på juryn, som tar både sig själva och semlor på mycket stort allvar. 

Årets starka startfält:

Riddarbageriet, Ritorno, Sebastian på söder, S:T Pauls bageri, Lillebrors Bageri, Ett Bageri, Valhallabageriet, Bullar & bröd, Brunkebergs Bageri, Doma, Bergstrands bageri, Spröd, Vallentuna Stenugnsbageri, Lidingö Bröd & Pâtisserie, Cafe Pascal och Eldtomta Café. 

Så här gick testet till:

Vår eminenta expertpanel under ledning av årets bagare, Montadar "Montis" Kanbar, från Bullar & Bröd i Stockholm (till höger i bild), testade totalt 16 stycken semlor. Av dessa gick 12 semlor vidare till en andra omgång. Samtliga semlor har betygsatts för grädde, mandelmassa och bulle. Ett helhetsbetyg mellan 1-5 har sedan kunnat fastställas. Testet är blint, precis som priserna på respektive pjäs. I likhet med andra prestigefyllda mästerskap väger vi även in samtliga bakverk innan tävlingsstart och fördömer doping i alla dess former.

Så vem kammar hem den hedersbetygelse som årets semla ändå är? 



Vägen till den perfekta semlan - 4 knep för att lyckas!

  1. Grädden: Frågar du Montis är det “grädden som gör semlan” och det är lätt vispad grädde som gäller - så lätt att den i princip rinner av vispen. Tänk också på att grädden blir tyngre när du spritsar den.

     

  2. Bullen: En tung och kompakt semla gör ingen glad. En mjuk, kladdig deg som fått jäsa lagom länge ger däremot en luftig och fin bulle. Plasta gärna in dina nygräddade bullar när de svalnat så behåller du saftigheten till servering. För självklart gör du alltid dina semlor á la minute!

     

  3. Mandelmassan: Det finns inga genvägar till den perfekta mandelmassan. För att få både crunch och djup rostar du med fördel din mandel innan du blandar den med mandelmassan. Här kan även lite salt göra susen och bryta av mot sötman.

     

  4. Proportionerna: Lagom stora semlor smakar faktiskt allra bäst! Mandelmassa är sjukt gott, men undvik att överdosera så får grädden plats och din semla håller formen. På detta sätt kommer också samtliga råvaror till sin rätt och bakverket behåller sin spänst och luftighet.

     

Sist men inte minst....

Vi vet att du aldrig skulle nedlåta dig till att placera en färsk semla bland matresterna i kylskåpet. Tvärtom behandlar du den som ett hantverk, med vördnad och respekt.

Självklart är du värd minst en semla. I dessa tider, förmodligen två.

Till toppen