Snart dags för Krogguidens stora Semmelprovning 2023!


Kolla in vår provning från 2022 så länge!

Följ med när Krogguiden testar 20 kvalitetssemlor från Stockholms absoluta gräddhylla. I år under mästerbagaren Anna Björlins trygga ledning.



Äntligen! Restriktionerna lättar lagom till fettisdagen och ingen är förstås gladare än Krogguiden, eftersom vi nu kan röra oss fritt bland stadens hantverksbagerier. Bara tanken på  semlans fluffiga grädde och generösa fyllning är som ett balsam för själen. I år var det oerhört jämnt i toppstriden och små detaljer som avgjorde tävlingen. 

Och som vi har längtat!

Häng med när vår expertjury smakar sig fram till Stockholms bästa semla 2022. I år under kompetent ledning  av Anna Björlin, mästerbagaren från Lidingö Bröd och Patisserie som erhöll det prestigefyllda bagarmästardiplomet under 2021. Hon har även varit med i kocklandslaget och kommit tvåa i konditors-SM. 

I likhet med tidigare år tar vi även hjälp av den semmeltokige börsjournalisten Gabriel Mellqvist, mannen med näsa för både aktiekurser och fastlagsbullar.

Som den konservativa och principfasta jury vi är har vi enbart testat traditionella semlor. Här tycker vi oss se att trenden med crunchy mandelmassa står sig, även om de släta fyllningarna alljämt hänger med. Sälta i fyllningen är också ett inslag som kommit för att stanna. 

Ett stycke förväntansfull jury redo att gå loss!

Så här gick testet till:

Vår mästerliga expertpanel under ledning av Anna Björlin testade totalt 20 stycken semlor. Av dessa gick 14 semlor vidare till en andra testomgång.

Under testets gång betygsätter vi alltid smak och textur på grädde, mandelmassa och bulle och fastställer därefter ett helhetsbetyg mellan 1-5. Testet är blint, liksom priserna på respektive semla. I likhet med andra ärofyllda mästerskap väger vi även in samtliga tävlande innan matchstart och fördömer doping och plagiat i alla dess former. Vi vill även slå ett slag för handsprit. Dock inte till semlan.

Viktigt att poängtera är förstås också att alla semlor är goda. Vissa är dock lite mer storslagna än andra, vilket kvalificerar dem bland de 14 bästa. Vi vill också säga att Stockholm vimlar av fantastiska bagare. I den bästa av världar ha vi såklart velat testa fler.

Årets imponerande startfält: 

Tösse, Clemedt Dunér Bakeri, Stora Bageriet, Skeppsbro Bageri, Mr Cake, Valhallabageriet, Bullar & Bröd, Lille Bror. Lidingö Bröd & Pâtisserie, St Paul, Brioche Bromma, Bröd & Salt, Ritorno.   

Så vem ska gå segrande ur striden denna gång? 



Backstage på Stora Bageriet 

Den glada chefsbagaren Moa Gustafsson (i mitten) blev så här glad för den välförtjänta 1:a platsen! 

 

Vägen till den perfekta semlan - 4 knep för att briljera!

  1. Grädden: Många skulle nog hävda att det är grädden som gör semlan. Vi törs iallafall påstå att det är lätt vispad grädde som gäller. Så lätt att den i princip rinner av vispen. Tänk också på att grädden blir tyngre när du spritsar den. Låt inte semlan bli stående!

     

  2. Bullen: En tung och kompakt semla är inget man ringer hem till mamma om. En mjuk, kladdig deg som fått jäsa lagom länge kan däremot ge en luftig, fin bulle och glada tillrop. Plasta gärna in dina nygräddade bullar när de svalnat så behåller du saftigheten till servering. För självklart gör du alltid dina semlor á la minute!

     

  3. Mandelmassan: Det finns inga genvägar till den perfekta mandelmassan. För att få både crunch och djup rostar du med fördel din mandel innan du blandar den med mandelmassan. Här kan även lite salt göra susen och bryta av mot sötman beroende på hur djärv du känner dig.

     

  4. Proportionerna: Aldrig underskatta måttfullhet. Mandelmassa är sjukt gott, men undvik det bombastiska uttrycket så att grädden får plats och din semla håller formen. På detta sätt kommer samtliga råvaror till sin rätt och bakverket behåller sin spänst och luftighet.

     

Sist men inte minst....

Vi vet att du aldrig skulle nedlåta dig till att placera en färsk fettisdagsbulle i kylen jämte gårdagens makaronilåda och övermogna tomater. Tvärtom behandlar du semlan som sig bör, med vördnad och respekt. 

Självklart är du värd minst en semla. Förmodligen två. Hörde vi JA till livet?

 


 


Stockholm bästa krogar

Restaurang Ted 

Animo 

Agnes  

Villa Dagmar 

Doma

Se hela listan

Till toppen