Tidlösa tolkningar av Erik Lallerstedt när Gondolen firar 90 år
I år är det 90 år sedan ikoniska restaurang Gondolen invigdes i Stockholm. Detta firas den 16 oktober med en hyllning till mannen som lyfte Gondolen till en högklassig gastronomisk destination: Erik Lallerstedt. Gondolens köksmästare Patrik Castillo har tagit fram en helt ny meny, inspirerad av olika rätter som serverades på Eriks Gondolen, och även rätter som Erik själv har som favoriter. Jubileumsmenyn kommer, utöver själva firandet, även finnas att beställa på Gondolen mellan 16–19 oktober.
personlig touch”, säger Patrik Castillo, köksmästare på Gondolen.
Jubileumsmenyn har ett à la carte-upplägg med möjlighet att välja mellan 4 förrätter, 4 varmrätter och 3 desserter. Den klassiska räkmackan samt fisk- och skaldjursgrytan, som var ständiga inslag på menyn under Eriks tid på Gondolen, återuppstår under firandet med Patriks samtida tolkning.
Även Gondolens barerbjudande bär på stor kulturhistoria. Bland annat var Gondolen tidiga med att arbeta med färskpressade juicer och färsk frukt generellt, vilket var något väldigt exklusivt mellan 2000 – 2010. Under firandet tar Gondolens forna barchef Jakob plats i baren och blandar klassiker som Gondolen Sour, Ginger Drop, Dry Martini och Slim Shady.
Under firandet den 16 oktober återuppstår även Gondolens vinbar, som då låg nere på entréplan, nu uppe på våning 12 i Bar Zeppelin. Här dyker gamla ”gondolare” upp bakom bardisken och det kommer finnas härliga viner på glas för 90 kronor glaset.
Restaurang Gondolen öppnade i det så kallade KF-huset ovanför Saltsjöns inlopp år 1935, tillsammans med Katarinahissen. Efter att ha drivits av Kooperativa Förbundet tog krögaren Erik Lallerstedt över restaurang Gondolen som nyöppnade år 1994 under namnet Eriks Gondolen. Under den här perioden lyftes Gondolen till en betydligt högre gastronomisk nivå och befästes som en kultförklarad institution på den svenska krogkartan. Efter nästan 30 år lämnades facklan över till Svenska Brasserier som öppnade Gondolen på nytt under hösten 2023.


Vill du också publicera en krognyhet?
PUBLICERA EN ARTIKEL